23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Ρεφλεξολογία


Ορισμός - Ιστορία - Οφέλη


Η Ρεφλεξολογία εφαρμοζόταν στην αρχαιοτητα από πολλούς πολιτισμούς. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη σχέση μεταξύ της ρεφλεξολογίας που εφάρμοζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πριν από 4000 χρόνια και της θεραπείας που ασκείται σήμερα. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι στην αρχαία Αίγυπτο εφαρμόζονταν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές.

Ο Δρ. Σέλμπι Ρίλει, πρωτοπόρος στη ρεφλεξολογία τη δεκαετία του 1930 θεωρούσε ότι η ρεφλεξολογία είχε διαδοθεί στη Ρωμαίκή Αυτοκρατορία μέσω της Αιγύπτου. Ορισμένοι λόγιοι θεωρούν ότι οι Ινκας είχαν διαδώσει ένα είδος ρεφλεξολογίας στους ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής. Οι Τσερόκι επίσης είναι βέβαιο ότι εφάρμοζαν ένα είδος πιεσοθεραπείας στα πέλματα. Συχνά χρησιμοποιούσαν ένα ξύλινο εργαλείο για τη διέγερση των αντανακλαστικών σημείων, την αποσυμφόρηση των ενεργειακών αγωγών και την αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα.

Ο Τάφος του θεραπευτή

Σε ένα τάφο στη Σακάρα της Αιγύπτου, υπάρχει μια τοιχογραφία που ανάγεται στο 2330π.Χ. Αυτός ο τάφος ονομάζεται Τάφος του Θεραπευτή, επειδή οι τοιχογραφίες του απεικονίζουν δύο άτομα που παρέχουν ρεφλεξολογία σε δύο ασθενείς. Το ένα άτομο μαλάσσει τα πέλματα, ενώ το άλλο τα χέρια. Σύμφωνα με τη μετάφραση των αρχαίων ιερογλυφικών, ο ένας ασθενής λέει «Μη με πονέσεις», ενώ το άλλο άτομο απαντά «Θα ενεργήσω έτσι ώστε να με επαινέσεις»

Η σκηνή δείχνει έναν θεραπευτή που μαλάσσει τα πέλματα, με την πλάτη του εστραμμένη προς τον ασθενή του. Προφανώς ο ασθενής κάθεται σε αυτή τη στάση για να μην προσβάλλει το θεραπευτή στρέφοντας τα πέλματά του προς το πρόσωπό του. Επίσης η τοιχογραφία δείχνει και τους δύο ασθενείς να έχουν τοποθετήσει τα χέρια τους κάτω από τις μασχάλες τους. Πιστευόταν ότι η τοποθέτηση του χεριού κάτω από τη μασχάλη εμποδίζει τη διαφυγή της ενέργειας που εκλύεται από το σώμα κατά τη μάλαξη. Θεωρείτο ότι η απώλεια ζωτικής ενέργειας αποδυναμώνει τον οργανισμό.

Γέννηση της ζωνοθεραπείας

Ο Δρ. Φιτζέραλντ στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν ΩΡΛ και εργαζόταν στο νοσοκομείο της Βοστόνης και στο νοσοκομείο Άγιος Φραγκίσκος στο Κονέκτικατ στις ΗΠΑ. Ανακάλυψε ότι η εφαρμογή πίεσης στις ρώγες των δακτύλων και η πρόσδεση ελαστικών ταινιών γύρω από το μεσαίο τμήμα τους είχε αναισθητική επίδραση στο πρόσωπο. Με αυτές τις τεχνικές πραγματοποιούσε απλές ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία.
Επίσης ενθάρρυνε τους ασθενείς που υπέφεραν από πόνους να κρατούν μία χτένα στο χέρι τους, πιέζοντας τα δόντια της στην παλάμη. Διαπίστωσε ότι η εφαρμογή αυτής της τεχνικής αρκετές φορές ημερησίως, μετρίαζε τον πόνο. Επίσης συνιστούσε στους ασθενείς του να πιέζουν τους αντίχειρές τους για να ανακουφίζονται από τον πόνο. Βάσει των γνώσεων που διαθέτουμε, μπορούμε να αποδώσουμε αυτό το φαινόμενο στο γεγονός ότι ο αντίχειρας συνδέεται με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και με την έκκριση των ενδορφινών. Οι ενδορφίνες δημιουργούν μία αίσθηση χαλάρωσης και ευφορίας, ενώ εμφανίζουν και αναλγητική δράση.. Τη μέθοδο αυτή αποκαλούσε «ζωνική αναλγησία». Ήταν ο πρώτος που μίλησε για «ζώνες»

Ο Δρ. Σέλμπι Ρίλει ήταν συνεργάτης του και εξέλιξε τη θεωρία των ζωνών. Πρόσθεσε τις οριζόντιες ζώνες που περνούν από τα χέρια και τα πόδια και ανακάλυψε ότι η βαθιά πίεση ειδικά στα πέλματα διεγείρει τις ζώνες, αυξάνει την παροχή αίματος στις προβληματικές περιοχές, αποτοξινώνει τα σημεία που έχουν περιέλθει σε συμφόρηση και ανακουφίζει από τον πόνο.

Η Γιούνις Ϊνγκαμ ήταν φυσιοθεραπεύτρια και συνεργάτης του Δρ. Ρίπλει. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 αναπτύσσει τη δική της θεωρία περι αντανακλαστικών σημείων. Είχε την ευκαιρία να φροντίσει εκατοντάδες ασθενείς, ελέγχοντας προσεκτικά κάθε αντανακλαστικό σημείο, ώσπου έφτασε στο σημείο  να δηλώνει ότι τα αντανακλαστικά σημεία των άκρων των ποδιών  είναι ακριβής καθρέπτης των οργάνων, των λειτουργιών και των δομών του ανθρωπίνου σώματος.

Τι είναι η ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική, φυσική, συμπληρωματική αγωγή που έχει στόχο τη διατήρηση ή την επίτευξη της ισορροπίας στον οργανισμό, με την ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτό-ίασης που είναι εγκατεστημένοι στα συστήματα του κάθε οργανισμού.

Επειδή ο άνθρωπος είναι μια πολυδιάστατη οντότητα που έχει σώμα, διανόηση, συναισθήματα και πνεύμα και όλα αυτά τα επίπεδα αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται, για να υπάρχει υγεία δεν αρκεί η απουσία της νόσου ή των συμπτωμάτων.

Όπως ορίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Υγεία είναι η κατάσταση πλήρους φυσικής, διανοητικής και κοινωνικής ευημερίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αδυναμίας»

Έτσι λοιπόν η ρεφλεξολογία ανοίγοντας τις διόδους της ενέργειας, ενεργοποιεί σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τον άνθρωπο.

Οι πιο βασικές επιδράσεις της είναι:

Α. βαθιά χαλάρωση. Σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης το σώμα έχει την ευκαιρία να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αυτό-ίασης που διαθέτει. Όταν το νευρικό μας σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά, η κατάσταση αυτή ηρεμίας διευκολύνει τη σωστή, ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος.

Β. Κυκλοφορία αίματος/λέμφου. Η ρεφλεξολογία επιδρά ευεργετικά στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το αίμα να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το σώμα, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση.
Συγχρόνως γίνεται και η αποσυμφόρηση της λέμφου για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Εφόσον η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου  βελτιωθεί,  γίνεται καλύτερα και η αποτοξίνωση του σώματος διότι απομακρύνονται όλα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων.
Με την αποτελεσματική λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος επηρεάζεται θετικά και η λειτουργία των άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Γ. Ομοιόσταση. Ομοιόσταση είναι η διατήρηση σταθερών συνθηκών στο εσωτερικό του σώματος ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η ανισορροπία σε κάποιο σημείο ή όργανο του σώματος σημαίνει ότι αυτό υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί και επηρεάζει την αρμονική λειτουργία του οργανισμού. Σε κατάσταση ανισορροπίας μπορεί να μας οδηγήσει η ένταση, το άγχος, η διατροφή, οι αρνητικές σκέψεις, η μη ικανοποιητική προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή,  η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση ανισορροπίας ο ανθρωπος οδηγείται στην α-σθένεια.

Ρεφλεξολογία και οστεοπόρωση

Με τη ρεφλεξολογία το κεντρικό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα χαλαρώνουν με αποτέλεσμα η εγκλωβισμένη ενέργεια να ελευθερωθεί και να ρέει σε όλο το σώμα. Έτσι το σώμα ανακουφίζεται από τους πόνους, ενεργοποιείται το ενδοκρινικό σύστημα που εξισορροπεί τις ορμόνες εκείνες που βοηθούν την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά. Η όλη διαδικασία βοηθά τον οργανισμό να σταματήσει η οστεοπόρωση στο σημείο που ήδη βρίσκεται.

To κείμενο συντάχθηκε από την κα Μιχαλοπούλου Γεωργία, Ολιστική Θεραπεύτρια - Ρεφλεξολόγος και ενεργό μέλος της 50και Ελλάς
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.