23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Άρθρο "Η γιαγιά παίζει στην οθόνη"


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 22 Μαίου 2011

Αν η εφαρμογή του Soprano στην πράξη έχει ακόμα μέλλον, μια άλλη δράση -συναφής και συμπληρωματική προς αυτό- πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στις επόμενες ημέρες στην Ισπανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

Το LEAGE Project εντάσσεται στα ευρύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα Διά Βίου Μάθησης και έχει ως στόχο την ενασχόληση ατόμων τρίτης ηλικίας με εκπαιδευτικά παιχνίδια εξάσκησης μνήμης και κοινωνικής δικτύωσης.

Οπως μας δήλωσε η «γηραγωγός» (κατά το παιδαγωγός) Μυρτώ Ράγγα της ΜΚΟ Πενήντα+, που έχει αναλάβει την υλοποίηση αυτού του πιλοτικού προγράμματος στη χώρα μας, 40-50 άτομα από το ΚΑΠΗ του Δήμου Ηλιούπολης (που έτσι κι αλλιώς σκόπευε να ενισχύσει τη διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών στα άτομα τρίτης ηλικίας) θα περάσουν έναν μήνα, από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα Ιουνίου, παίζοντας, διασκεδάζοντας αλλά και μαθαίνοντας!


Μετά τις πρώτες, αναγνωριστικές κινήσεις και τα βασικά του χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιχνιδομηχανών, οι παππούδες θα αρχίσουν να επικοινωνούν, να παίζουν και (έστω, υποδορίως) να διευρύνουν τις γνώσεις τους, αφού το πρόγραμμα θα έχει ως αντικείμενο ελκυστικά γι' αυτούς θέματα, όπως η υγεία (πχ. πρώτες βοήθειες), τα ταξίδια, οι ξένες γλώσσες και η τεχνολογία. Οι πλατφόρμες που θα χρησιμοποιηθούν είναι η ψηφιακή τηλεόραση και η δημοφιλής παιχνιδομηχανή Nintendo Wii, καθώς κρίθηκε ότι και οι δύο ενθαρρύνουν τόσο τα ατομικά όσο και τα κοινωνικά παιχνίδια. Αυτό, άλλωστε, ήταν ένα από τα κύρια επιχειρήματα για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στο περιβάλλον των ΚΑΠΗ, όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιες δοκιμές να γίνουν και στο σπίτι...

Σ' αυτή την περίπτωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο «νεοφώτιστος» παππούς ή γιαγιά θα έχει τη βοήθεια κάποιων νεότερων μελών της οικογένειας, που είναι εκ προοιμίου «εξπέρ» στο είδος, όπως τα εγγόνια τους! Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του προγράμματος προσδοκούν αυτή η κοινή ενασχόληση να ενισχύσει τους ενδο-οικογενειακούς δεσμούς και να γεφυρώσει, όσο είναι εφικτό, το σημερινό χάσμα των γενεών.

Η κ. Ράγγα μάς δήλωσε πως το πρόγραμμα (στο οποίο συμμετέχουν επτά φορείς από τρεις ευρωπαϊκές χώρες) θα ολοκληρώσει το ερευνητικό σκέλος του φέτος και από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει η ευρεία πιλοτική εφαρμογή του σε πολλά ΚΑΠΗ ταυτόχρονα.

Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=277581
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.