23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Άνοια και Οδήγηση


Alzheimer Hellas


Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος, Πνευμονολόγος, Βουλευτής Σπάρτης (ΠΑΣΟΚ), προσκάλεσε την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 στις 10 π.μ. την κυρία Μάγδα Τσολάκη, Ψυχιάτρο, Νευρολόγο, Θεολόγο, Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας  Νόσου Alzheimer να λάβει μέρος στις εργασίες της Επιτροπής.

Η κ.  Μάγδα Τσολάκη πραγματοποίησε παρουσίαση στους Βουλευτές - μέλη της Διακομματικής Επιτροπής με θέμα: «Άνοια – Παύση της Οδήγησης: Οδυνηρή αλλά Αναγκαία Πραγματικότητα» στην οποία αναφέρθηκε σε  θέματα  άνοιας στον ελληνικό πληθυσμό, στα Κέντρα Ημέρας,  καθώς και στην Οδική συμπεριφορά των ασθενών με Νόσο Alzheimer όπως δίνονται τα σημεία προειδοποίησης από την  Alzheimer's Association., 2008 (Living with Alzheimer's).  Αναφέρθηκε επίσης  σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  για την οδική συμπεριφορά των Ηλικιωμένων ασθενών με Νόσο Alzheimer, στα ατυχήματα που προκαλούν, καθώς επίσης στο Ελληνικό νομικό καθεστώς (αξιολόγηση της οδήγησης των ηλικιωμένων από οφθαλμίατρο και παθολόγο) και στο νομικό πλαίσιο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τα διπλώματα Οδήγησης.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Βουλευτές της Επιτροπής που αφορούσε στην πρόταση της κυρίας Τσολάκη: τα  άτομα με Mini Mental State Examination < 20 πρέπει να προστατεύονται από σχετικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να ακυρώνει την άδεια της οδήγησής τους.
Η παρουσίαση κατατέθηκε για περαιτέρω συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας και υπήρξε η δέσμευση από τον  κ. Γρηγοράκο Πρόεδρο της Επιτροπής,  ότι θα συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς επίσης και το νομοθετικό πλαίσιο συνολικά για τους ασθενείς με νόσο Alzheimer.

Την συνεδρίαση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:
http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#a08642e1-6c80-452f-9e29-ffd33d3c46c4

Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.