23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων


Σήμερα, 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, θα θέλαμε να την αφιερώσουμε στην κακοποίηση των ηλικιωμένων και στο δικαίωμα τους για αξιοπρεπής διαβίωση.

Η κακοποίηση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές: σωματική, ψυχολογική ή συναισθηματική, σεξουαλική, οικονομική, ή απλά να αντανακλά σκόπιμη ή μη αδιαφορία.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και το Διεθνές Δίκτυο για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων (ΙΝΡΕΑ), έχουν αναγνωρίσει την κακοποίηση των ηλικιωμένων ως ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες ηλικιωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση  αντιμετωπίζουν κάποια μορφή κακοποίησης κάθε χρόνο.

Η κακοποίηση των ηλικιωμένων αποτελεί  παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίαση του Άρθρου 25 της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, η οποία  αναγνωρίζει και σέβεται τα δικαιώματα των ηλικιωμένων να ζουν με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία και να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή.

Μια σημαντική έρευνα για το που,  πότε και πόσο συχνά εμφανίζεται η κακοποίηση των ηλικιωμένων στην Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε., πραγματοποιείται τώρα από το τμήμα Κοινωνιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα (πρόγραμμα ABUELA). Η συμμετοχή σας σ’ αυτή την έρευνα είναι πολύτιμη και συμβάλλει προς την συλλογή ακριβής στοιχείων, με στόχο την καταπολέμηση της κακοποίησης και την εξασφάλιση του κάθε ηλικιωμένου συνανθρώπου μας το δικαίωμα για μια αξιοπρεπής ζωή.

Η 50+ Ελλάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) και την  ευρωπαϊκή ΜΚΟ AGE – European Older People’s Platform, δημιούργησε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για το θέμα της κακοποίησης, που σύντομα θα μοιραστεί σε χώρους που συχνάζουν ηλικιωμένα άτομα.


Εάν ενδιαφέρεστε για το φυλλάδιο επικοινωνήστε μαζί μας και μπορούμε να σας το αποστείλουμε.

Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.