23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Κύκλος ομιλιών για την ενεργό γήρανση


Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 6-27 Μαρτίου 2012


Δ΄ κύκλος Ομιλιών
6 - 27 Μαρτίου 2012
Eυρωπαϊκό έτος ενεργού γήρανσης & Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών 2012


Το 2012 ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας ζουν περισσότερο και παραμένουν πιο υγιείς από ποτέ.
Τι σημαίνει όμως ενεργός γήρανσης; Ότι η ζωή συνεχίζεται αμείωτη και ως εκ τούτου η κοινωνία οφείλει να εκτιμά ολοένα περισσότερο τη συμβολή των μεγαλυτέρων  και να τους παρέχει ευκαιρίες, όπως:

Να εξακολουθούν να εργάζονται και να μοιράζονται την πείρα τους
Να εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία
Να ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιείς και να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους

H αγωνία του ανθρώπου και η ελπίδα του για την κατάκτηση του «ελιξιρίου της ζωής» εμφανίζεται από τα πρώιμα κιόλας χρόνια του πολιτισμού. Η ανθρωπότητα αγωνιωδώς αναζήτησε να βρει απαντήσεις τόσο στο φαινόμενο της γήρανσης όσο και του θανάτου, αναπτύσσοντας ποικίλες φιλοσοφικές και θρησκευτικές θεωρίες. Σήμερα το φαινόμενο της γήρανσης απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία και αντιμετωπίζεται πολυσύνθετα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους (βιοϊατρικές, κοινωνιολογικές και οικονομικές επιστήμες).
Η θεαματική αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως τα τελευταία πενήντα χρόνια, ακόμα και σε χώρες του τρίτου κόσμου -ομιλούμε πλέον για τέταρτη ηλικία- προβληματίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Οι γιατροί και οι βιολόγοι αναζητούν εξηγήσεις για το φαινόμενο της μακροζωίας, ενώ κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, φιλόσοφοι, νομικοί, κ.ά εξετάζουν τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στο κοινωνικό σύνολο και στο ευ ζην, την ευζωία. 
Το Ευρωπαϊκό Έτος επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία (πολίτες και πολιτικούς) στις νέες αυτές προκλήσεις (απασχόληση, υγειονομική περίθαλψη, επιμόρφωση ενηλίκων, εθελοντισμός, κ.ά.) και να ενθαρρύνει όλους τους φορείς στη χάραξη μιας νέας πολιτικής. 
Με γνώμονα τα ανωτέρω οι  διεπιστημονικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στον κύκλο αυτό, στοχεύουν στην ενημέρωση του κοινού για τις  νεότερες εξελίξεις στην έρευνα και κλινική πράξη στον τομέα της αντιγήρανσης. Παράλληλα, η συνύπαρξη θετικών και ανθρωπιστικών ινστιτούτων στο ΕΙΕ δίνει την ευκαιρία για την αναζήτηση αντίστοιχων προβληματισμών σχετικά με την αντιμετώπιση της  γήρανσης  στις ιστορικές πηγές.
 


Διοργάνωση: Ινστιτούτα Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) και  Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), ΕΙΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής  και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), το British Council και ZitaCongress

Αναλυτικό πρόγραμμα (αρχείο pdf)

Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.