23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση


Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους


Είναι συνταξιούχοι, αλλά αρνούνται να δηλώσουν «παραίτηση» από τη ζωή. Απογοητευμένοι από την κρίση, αλλά και τη μονότονη καθημερινότητά τους, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους ανακουφίζοντας ευπαθείς ομάδες, φυτεύοντας δέντρα, καθαρίζοντας σημεία της Αθήνας και γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ γενεών.

Οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» δημιουργήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Την ιδέα είχε όχι κάποιος συνταξιούχος, αλλά η νεαρή Έφη Πυργιαννάκη, που βλέποντας τον πατέρα της να «πέφτει» ψυχολογικά όταν πρωτοβγήκε στη σύνταξη, αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτήν την ομάδα πληθυσμού, ενεργοποιώντας τους συνταξιούχους που έχουν ενέργεια και θέληση για προσφορά.

«Ο αρχικός μας στόχος ήταν να φέρουμε σε επαφή τους ανθρώπους που θέλουν να συνεισφέρουν με όσους έχουν ανάγκη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να γίνει, οπότε αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε τους συνταξιούχους προς τον εθελοντισμό», εξηγούν στο ΑΜΠΕ, ο Χάρης Ντάσσης και ο Σωτήρης Δρουβιώτης, ιδρυτικά μέλη των «Συνταξιούχων εν Δράσει».

Σήμερα στους «Συνταξιούχους εν Δράσει» συμμετέχουν περίπου 20 άτομα, συνταξιούχοι άνω των 50 ετών, αλλά και άτομα νεότερης ηλικίας.

Η Βάσω Παλμούτσου βγήκε στη σύνταξη πριν από ένα χρόνο. Όπως λέει στο ΑΜΠΕ, έπειτα από 33 χρόνια δουλειάς ως λογίστρια δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί τον ελεύθερο χρόνο της. «Η σύνταξη είναι ένα χαστούκι που το τρως και πρέπει να το διαχειριστείς γρήγορα. Αυτή η ομάδα με έκανε να πιστέψω ότι ένας συνταξιούχος δεν μένει στο περιθώριο, αλλά μπαίνει σε δράση, αναπτύσσει ιδέες και τις υλοποιεί», παρατηρεί.

Έχοντας στο ενεργητικό της τη συμμετοχή της στη Διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Σοροπτιμιστριών, η συνταξιούχος Μάγδα Σκούρτη επισημαίνει ότι «όταν συνηθίσεις την ιδέα του εθελοντισμού, παίρνεις μεγάλη ικανοποίηση και αισθάνεσαι ισορροπία μέσα σου». «Ο καναπές δεν είναι αυτό που ζητάμε εμείς οι συνταξιούχοι», προσθέτει.

Η Αγγλίδα Λίντα Κιούση ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Στην Αγγλία ο εθελοντισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, εξηγεί. Γι' αυτό αποφάσισε μαζί με την κόρη της Εύα να συμμετάσχουν στους «Συνταξιούχους εν Δράσει» για να κάνουν κάτι και για τους άλλους. «Στην ομάδα αυτή άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο, ιδέες, τοποθέτηση και επάγγελμα συναντώνται και αυτό δίνει στην ομάδα καταπληκτική δυναμική, που είναι αποτελεσματική για το χειρισμό διαφόρων κοινωνικών θεμάτων», υπογραμμίζει η Εύα.

Οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» συναντώνται κάθε Πέμπτη στη Νέα Σμύρνη προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες και να οργανώσουν δράσεις.

Μέχρι σήμερα τα μέλη της ομάδας έχουν συγκεντρώσει ρούχα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, έχουν συμμετάσχει σε δενδροφυτεύσεις και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με άλλες εθελοντικές οργανώσεις (όπως οι «Ατενίστας», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλιξ» και η ομάδα «Dance for a cause»), προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο τους. Όσοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τους «Συνταξιούχους εν Δράσει» επιλέγουν και τις δράσεις στις οποίες θέλουν να λάβουν μέρος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 4 το απόγευμα, στο πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», εκδήλωση με τίτλο «Μοιραζόμαστε παραμύθια… για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι», σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλιξ» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης 2012.

Τα παιδιά που θα βρεθούν εκεί θα ακούσουν παραμύθια από συνταξιούχους, θα παίξουν παιχνίδια και θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν παιδικά βιβλία. Όσα βιβλία δεν ανταλλαγούν θα προσφερθούν σε παιδιά από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Επίσης, στις 29 Απριλίου τα μέλη της οργάνωσης θα λάβουν μέρος στη δράση «Let's do it Greece» καθαρίζοντας τον εξωτερικό χώρο του ΟΑΚΑ.

Με τους «Συνταξιούχους εν Δράσει» μπορούν να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι στο σχετικό γκρουπ στο Facebook ή στο email synedrasi@gmail.com
pelop.gr

Πηγή: www.newsnow.gr
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.