23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Χάνουμε τρία χρόνια ζωής, λόγω του Εθνικού Συστήματος Υγείας


Ανάλυση του ΟΟΣΑ
Έως και τρία χρόνια περισσότερο θα ζούσαν οι Έλληνες, αν λειτουργούσε καλύτερα το δημόσιο σύστημα Υγείας, σύμφωνα με ανάλυση του ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα, έκθεση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας δείχνει ότι το ΕΣΥ είναι από τα λιγότερο φιλικά προς τον ασθενή συστήματα υγείας της Ευρώπης.

Ενώ το περασμένο έτος η Ελλάδα βρισκόταν στην 19η θέση του πίνακα κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας, μέσα στο 2009 έπεσε στην 24η θέση, από τις 33 συνολικά. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα του ελληνικού ΕΣΥ στον τομέα του e-health, δηλαδή στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνεται επίσης η δυσκολία πρόσβασης στον ιατρικό φάκελο, η μη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων, η απουσία πληροφοριών σχετικά με την ποιοτική αξιολόγηση των υπηρεσιών, το έλλειμμα στη δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη αλλά και οι παράνομες πληρωμές γιατρών.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι εντονότατη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ το μοντέλο χρηματοδότησης της ελληνικής Υγείας συγκρίνεται με εκείνο των ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τη δεινή αυτή εικόνα περιγράφουν σε πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο «Βελτιώνοντας την αποδοτικότητα του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα». Την ανάλυση υπογράφουν ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου κ. Χαράλαμπος Οικονόμου και ο υπεύθυνος του τμήματος για την Ελλάδα του ΟΟΣΑ κ. Κλοντ Τζιόρνο.

Οι δείκτες υγείας της χώρας μας είναι πάνω από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την ανάλυση. Οι επιστήμονες εκφράζουν, ωστόσο, πολλές επιφυλάξεις, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη στατιστικών στοιχείων. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος -τονίζουν- έχει σημαντικά περιθώρια να βελτιωθεί. Αν η αποδοτικότητά του φτάσει στα επίπεδα των προηγμένων χωρών, θα αυξηθεί έως κατά τρία χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης.

Η σχετικά καλή εικόνα που αποδίδουν στη χώρα μας οι αριθμοί, δεν αποτυπώνει τα όσα βιώνουν και προσδοκούν οι πολίτες. Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων έχει καταγραφεί από σειρά ερευνών και είναι πιο έντονη σε σύγκριση με άλλες χώρες. Το δημόσιο σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών , παρά το πλήθος απόπειρων μεταρρύθμισης που έγιναν τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από την έλλειψη συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η Ελλάδα διαθέτει ελάχιστους πόρους για την πρόληψη. Το 12% των παιδιών δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας και του τετάνου ενώ είναι ανύπαρκτα τα συστηματικά προγράμματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, για την πρόληψη ασθενειών.

Αν και το ΕΣΥ έχει σχεδιαστεί να εγγυάται την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες, πάνω από το 38% των συνολικών δαπανών για την Υγεία είναι ιδιωτικές, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Από την πλευρά του, το κράτος συμμετέχει στην Υγεία με ποσά τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 5,6% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι από τα χαμηλότερα στον ΟΟΣΑ. Η έλλειψη επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης και οι πολλές πληρωμές απευθείας από τους πολίτες αυξάνουν τα ελλείμματα του συστήματος σε ό,τι αφορά την ισότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας. Τα γνωστά σε όλους μας «φακελάκια» που καταβάλλονται από τους ασφαλισμένους για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες που ούτως ή άλλως δικαιούνται, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η χρήση ιδιωτικών νοσοκομείων γίνεται κυρίως από τα εύπορα νοικοκυριά και όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Η πιθανότητα επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό είναι κατά 50% έως 80% μεγαλύτερη στα εύπορα νοικοκυριά, σε σύγκριση με εκείνα που έχουν μέσο εισόδημα ή βασική εκπαίδευση.

Ελάχιστη πρόοδος στο προσδόκιμο επιβίωσης

Σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο στο προσδόκιμο επιβίωσης και τη μείωση των χαμένων ετών ζωής που μπορούν να προληφθούν (ατυχήματα, καρδιαγγειακά).

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι τα βήματα προόδου που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για τη μείωση της θνησιμότητας, ήταν σχετικά μικρά, σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, κυρίως για τους άνδρες. Η Ελλάδα έχει σημειώσει τη μικρότερη πρόοδο στα αποτελέσματα στον χώρο της Υγείας, παρά την ταχύτερη αύξηση των δαπανών που έγιναν στο ίδιο διάστημα, κάτι που οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη της περιορισμένη αποτελεσματικότητας του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες περίθαλψης αλλά και της γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού. Οι δαπάνες Υγείας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά και θα φτάσουν στο 9,2% έως 12% του ΑΕΠ, έως το έτος 2050.

Στο 40% η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού

Οι ανισότητες στη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι τεράστιες. Ο αριθμός των εκπαιδευόμενων επαγγελματιών Υγείας εξαρτάται περισσότερο από τους πόρους που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας και πολύ λιγότερο από τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος σε προσωπικό και υπηρεσίες. Ο αριθμός των γιατρών και οδοντιάτρων είναι -αναλογικά- πολύ υψηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες, την ώρα που ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ελάχιστος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ αναλογεί στο 40% των συνολικών θέσεων.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα εμφανίζει πολύ χαμηλή αναλογία γενικών γιατρών, σε σχέση με τους γιατρούς όλων των άλλων ειδικοτήτων. Το 2006, μόλις το 2,5% των Ελλήνων γιατρών είχαν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Μεγάλες είναι οι ανισότητες και με γεωγραφικά κριτήρια, αφού παρά τον σημαντικό αριθμό των γιατρών, μόνο το 5% εργάζονται σε αγροτικά ιατρεία ή μονάδες μακριά από το κέντρο, όπου κατοικεί το 25% του ελληνικού πληθυσμού.

Πηγή:
http://www.tvxs.gr/v22772

Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.