23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Τομογραφία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ «εντοπίζει τα άτομα υψηλού
ρίσκου»


Τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET) δείχνουν ότι οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό της νόσου του Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ακόμα κι αν είναι απόλυτα υγιείς -αυτό σημαίνει ότι η εξέταση ίσως μπορεί να αναγ
«Η ελπίδα μας είναι ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να διαγιγνώσκουμε τη διαδικασία της νόσου του Αλτσχάιμερ προτού εκδηλωθούν συμπτώματα, όταν ο εγκέφαλος είναι ακόμα υγιής» δήλωσε στο Reuters η Λίσα Μοσκόουν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η έρευνα της ομάδας της δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. H Δρ Μοσκόουν θα συνεχίσει τώρα να παρακολουθεί τους εθελοντές της μελέτης για να διαπιστώσει ποιοι θα εμφανίσουν τελικά τη νόσο.

Οι τομογραφίες έδειξαν ότι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ ήταν πολύ πιθανότερο να παρουσιάζουν συσσώρευση του λεγόμενου β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη μορφή άνοιας.

Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στα άτομα των οποίων οι μητέρες είχαν εμφανίσει τη νόσο. «Έχουν 20% περισσότερες αποθέσεις β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο» ανέφερε η Δρ Μοσκόουν.

Η ερευνητική ομάδα βασίστηκε την τεχνική της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων, ή PET, η οποία μπορεί να απεικονίζει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε τρεις διαστάσεις.

Προτού υποβληθούν σε τομογραφία, οι εθελοντές δέχτηκαν ενέσεις μιας ραδιενεργού χρωστικής ουσίας που συνδέεται στα συσσωματώματα του β-αμυλοειδούς, Η ραδιενεργός χρωστική εκπέμπει ποζιτρόνια (αντι-ηλεκτρόνια), τα οποία αντιδρούν ακαριαία με ηλεκτρόνια και εκπέμουν ακτίνες γάμμα που μπορούν να ανιχνευθούν.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η εμφάνιση πλακών β-αμυλοειδούς αυξάνει μεν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, δεν είναι όμως απαραίτητο ότι θα οδηγήσει τελικά στην εκδήλωση της νόσου.

Πηγή: in.gr
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.