23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Γιαγιάδες που παίζουν το Internet στα δάχτυλα!


Πανεπιστήμιο για την Τρίτη Ηλικία - Θεσσαλονίκη


Πριν από μισό χρόνο η Λασκαρίνα Ζάκου από τη Θεσσαλονίκη δεν είχε ιδέα για το πώς μπορεί να ανοίξει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σήμερα μπορεί να «σερφάρει» με άνεση στο Ιντερνετ, όπου μπορεί να διαβάζει τις εφημερίδες, να βρίσκει συνταγές μαγειρικής και να ψάχνει για θεατρικές παραστάσεις. Μάλιστα, οι συμφοιτητές της την έχουν ως πρότυπο και δηλώνουν κατάπληκτοι γιατί όπως λένε, «παίζει το κομπιούτερ στα δάχτυλα». Η κ. Ζάκου, καθώς και ακόμα περίπου 100 ηλικιωμένοι πρόκειται να παραλάβουν την ερχόμενη Παρασκευή τα πτυχία τους στην «Επικοινωνία και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες», μετά τα μαθήματα που παρακολούθησαν στον δήμο Εχεδώρου, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου για την Τρίτη Ηλικία. Ο θεσμός, που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, αγκαλιάστηκε από άνδρες και γυναίκες ηλικιών άνω των 60 ετών, που είτε μόνοι τους είτε με τους συντρόφους τους αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και να ξεπεράσουν τις όποιες φοβίες είχαν για τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την κυρία Ζάκου: «Τα μαθήματα ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Τώρα ψάχνω και βρίσκω εισιτήρια για να ταξιδέψω, διαβάζω συνταγές, τις εκτυπώνω και τις αρχειοθετώ, στέλνω μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο στα εγγόνια μου και τους δείχνω στον υπολογιστή ορισμένα πράγματα που εκείνα δεν γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα τον τρόπο να βάζουν τα διαλυτικά πάνω από το γιώτα».

Κάποιοι συμμαθητές της δηλώσαν επίσης ενθουσιασμένοι και, όπως τονίζουν, μπορούν χρησιμοποιώντας το κομπιούτερ να αναζητήσουν πληροφορίες για ιατρικά θέματα, ακόμα και να κανονίσουν ταξίδια που θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξάλλου, το πεδίο των γνώσεων που αποκόμισαν οι ηλικιωμένοι ήταν πολύ ευρύτερο, καθώς έμαθαν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού τους, να παίρνουν τη σύνταξή τους από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, να κλείνουν τηλεφωνικά ραντεβού στα νοσοκομεία και να χρησιμοποιούν συστήματα πλοήγησης όπως το GPS. Οι ηλικιωμένοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και εξοικειώθηκαν απόλυτα με την τεχνολογία και τις δυνατότητες που αυτή μας δίνει.

Πηγή: http://www.i-reportergr.com/2010/03/internet_20.html
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.