23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Οδηγίες για την προστασία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
από την οικονομική εκμετάλλευση


Στην Ελλάδα επικρατεί μια προκατάληψη στο να φροντίσει κάποιος από πριν τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ανικανότητας ή ξαφνικού θανάτου του. Η σύνταξη της διαθήκης και οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις μπορούν να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των επιθυμιών του βοηθώντας στη μείωση των οικονομικών καταχρήσεων και καυγάδων στην οικογένεια. Ελάχιστοι όμως άνθρωποι έχουν σκεφτεί και ρυθμίσει την μόνιμη ή προσωρινή διαχείριση των υποθέσεων τους (επιχειρήσεις, ακίνητα κτλ) σε περίπτωση προσωπικής αδυναμίας.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το «Living Will» που υπάρχει σε άλλες χώρες και το οποίο δίνει σαφείς οδηγίες προς τους γιατρούς και συγγενείς τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Γενικά αυτοί που χρειάζονται προστασία καλύπτονται από το πλαίσιο του νόμου 2447/1996 “Υιοθεσία, επιτροπεία και αναδοχή ανηλίκου, δικαστική συμπαράσταση, δικαστική επιμέλεια ξένων υποθέσεων και συναφείς ουσιαστικές και δικονομικές και μεταβατικές διατάξεις (ΦΕΚ Α’ 278/ 30- 12- 1996).

Εάν λοιπόν το επιθυμείτε μπορείτε να πάτε σε ένα συμβολαιογράφο και να ορίσετε γραπτώς ποιος θα θέλατε να σας βοηθήσει σε περίπτωση προσωρινής ή μόνιμης αναπηρίας. Ανήλικοι, πρώην φυλακισμένοι και άλλες παρόμοιες κατηγορίες ατόμων δεν έχουν συνήθως τη δυνατότητα να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Η δυνατότητα ή μη  καθορίζεται από την κοινωνική υπηρεσία.
Το άτομο που θα ορίσετε, μπορεί με το συγκεκριμένο πληρεξούσιο, να ενεργεί για λογαριασμό σας, προσωρινά ή για αόριστο χρονικό διάστημα. Εάν μελλοντικά γίνεται καλύτερα και θέλετε και πάλι να διαχειρίζεστε ο ίδιος τις υποθέσεις σας, η παρούσα ρύθμιση μπορεί να ανακαλεστεί ανά πάσα στιγμή.


Αν δεν έχετε προβλέψει κάτι τέτοιο και έχετε περιουσία ή επιχειρησιακές υποθέσεις, τότε η κανονική διαδικασία έχει ως εξής:

Κάποιος από την οικογένειά σας μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) και να ζητήσει το δικαίωμα ελέγχου των υποθέσεων και της περιουσίας σας.

Εναλλακτικά, το ελληνικό δικαστήριο μπορεί να διορίσει ένα πρόσωπο να ενεργεί για λογαριασμό σας, ως προσωρινός προστάτης υπό την εποπτεία του Εποπτικού Συμβουλίου του δικαστηρίου. Συνήθως πρόκειται για ένα κοινωνικό λειτουργό ή δικαστικό υπάλληλο. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να ορίσει ένα ίδρυμα ή οργανισμό να ενεργεί εξ ονόματος ενός προσώπου που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας παρόλο που δεν αποτελεί άμεσα κύριο δικαιούχο της περιουσίας του.

Από το εξαρτημένο άτομο, που χρήζει προστασίας, δεν αφαιρούνται πλήρως τα δικαιώματα του, - έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση των ακινήτων, ο επιβλέπων μπορεί να μισθώσει ακίνητο, αλλά όχι και να το πωλήσει. Το Δικαστήριο ορίζει ποιές ενέργειες μπορούν να γίνουν από το άτομο αυτό και ποίες θα γίνονται υπό την εποπτεία του δικαστηρίου.
Όσον αφορά τα άτομα με διανοητική ανικανότητα παρόλο που γίνονται προσπάθειες προστασίας τους, δεν υπάρχει κάποια γενική ρύθμιση, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική και χρήζει διαφορετική αντιμετώπιση. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει Αλτσχάιμερ, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα, η οικογένειά του μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο με τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά και να αποδείξει τη διανοητική αυτή ανικανότητα.


Οι τροποποιήσεις του Αστικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τη δικαστική απαγόρευση και αντίληψη

Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.