23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Γιατί κονταίνουμε καθώς μεγαλώνουμε;


Εχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν οι άνθρωποι στ' αλήθεια συρρικνώνονται καθώς μεγαλώνουν; Και αν ναι, πώς μπορεί να αποτραπεί αυτό;

Ο δρ Ρότζερ Χερτλ, επικεφαλής του Τμήματος Σπονδυλικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο New York-Presbyterian του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell, απαντά μέσα από την εφημερίδα «Νιου Γιορ Τάιμς», πως καθημερινά όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρουσιάζουν αυξομειώσεις του ύψους τους που μπορεί να φτάσει τα 1,8 εκατοστά.

Με άλλα λόγια, όλοι καθημερινά συρρικνωνόμαστε και ανακτούμε το ύψος μας. Η διαφορά είναι πως σταδιακά η ικανότητα ανακτήσεως φθίνει, με επακόλουθο στην ηλικία των περίπου 60 ετών να μειώνεται το ύψος _ μία μείωση που μπορεί να φτάσει τα 5 εκατοστά.

Το κλειδί σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, δηλαδή τα «μαξιλαράκια» από χόνδρο που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων και δρουν ως αμορτισέρ, απορροφώντας τους κραδασμούς από την κάθε μας κίνηση.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, που συνολικά είναι 23, αποτελούνται κατά 88% από νερό και συμπιέζονται ασταμάτητα με την ορθοστασία, την κίνηση και τους κραδασμούς, αποβάλλοντας νερό. Την νύχτα, όταν το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση και ξεκουράζεται, οι δίσκοι απορροφούν νερό σαν σφουγγάρια από τον οργανισμό και έτσι το πρωί έχουμε ανακτήσει το ύψος που χάσαμε στη διάρκεια της ημέρας.

Η προοδευτική εκφύλιση του σώματος που επέρχεται με την ηλικία διαταράσσει την ικανότητα απορρόφησης νερού, κατά τον δρα Χερτλ, καθώς μειώνεται η παροχή και η κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια να σκληραίνουν οι δίσκοι. Αυτός είναι και ο λόγος που κονταίνουμε.
 
Η πιο σοβαρή συνέπεια, όμως, είναι πως αν σκληρύνουν πολύ οι δίσκοι, οι σπόνδυλοι μπορεί να καταρρεύσουν, προκαλώντας έντονο πόνο και τελικά συμπιέζοντας τα νεύρα ή, ακόμα χειρότερα, τον νωτιαίο μυελό. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αναπτυχθεί μόνιμη νευρολογική βλάβη.

Επειδή ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποιος τρόπος για να επιδιορθώνεται η προοδευτική σκλήρυνση των δίσκων, ο δρ Χερτλ τονίζει πως _ προς το παρόν _ το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη. «Οτιδήποτε επεμβαίνει στη μικροκυκλοφορία του αίματος στους δίσκους, από το κάπνισμα και την παχυσαρκία μέχρι τον διαβήτη, πρέπει να αποφευχθεί _ συνεπώς η καλύτερη λύση είναι υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με προσεγμένη διατροφή και τακτική αεροβική, φυσική δραστηριότητα».

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
           http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=15&articleID=9597&la=1
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.