23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Τα μυστικά της υπερ-μακροβιότητας


Διαβάστε μερικά μόνο από τα συστατικά της, κάποια από τα οποία ξαφνιάζουν...

Τη συνταγή για πραγματικά βαθιά γεράματα αναζητούν οι επιστήμονες εδώ και μία δεκαετία.
Προς το παρόν έχουν ανακαλύψει μερικά μόνο από τα συστατικά της, κάποια από τα οποία ξαφνιάζουν.

Είστε γυναίκα, δεν έχετε παιδιά, δεν παρουσιάζετε σημάδια άνοιας, αλλά αντιθέτως διαθέτετε ισχυρή προσωπικότητα, θέληση για ζωή και ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ; Συγχαρητήρια, συγκεντρώνετε μερικά από τα χαρακτηριστικά που ίσως σας καθιστούν υποψήφια για μια μακρά ζωή. Και όταν λέμε μακρά, το εννοούμε: θα μπορούσατε να φθάσετε τα 115 και ακόμη παραπέρα...

Η πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη διεθνής καταγραφή των υπεραιωνόβιων εντόπισε τις παραπάνω ομοιότητες στην πλειονότητα των ανθρώπων που κατόρθωσαν να σπάσουν αυτό που η επιστήμη θεωρούσε ως πρόσφατα ανώτατο όριο ζωής για το είδος μας. Εκτός όμως από τις ομοιότητες, εκείνο που εξέπληξε περισσότερο τους ειδικούς ήταν οι διαφορές. Γενικό συμπέρασμα; Το μυστικό τής πέρα από τα θεωρούμενα ως δυνατά όρια μακροβιότητας δεν φαίνεται να αποκαλύπτεται, τουλάχιστον όχι ακόμη. Η επιστήμη βρίσκεται μόλις στην αρχή της μελέτης των υπεραιωνόβιων, ενός φαινομένου που αποδεικνύει πόσο περιορισμένες είναι οι γεροντολογικές μας γνώσεις.

Η πρώτη Διεθνής Βάση Δεδομένων για τη Μακροβιότητα (Ιnternational Database on Longevity ή ΙDL) αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα. Είναι όμως ουσιαστικό, γιατί έρχεται να βάλει σε τάξη και να εμπλουτίσει τα στοιχεία. Οι ηλικίες των 110 ετών και άνω αντιπροσώπευαν ως τώρα για τους ειδικούς μια περιοχή εντελώς αχαρτογράφητη, τόσο από την «ποσοτική» άποψη του πληθυσμού τους όσο και από την «ποιοτική». Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει με βεβαιότητα- πόσω μάλλον να εξαγάγει επιστημονικά συμπεράσματαγια το πόσοι είναι και πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ποια χαρακτηριστικά και ποια προβλήματα υγείας παρουσιάζουν, πώς φθάνουν τελικά στο τέλος και τι «μαθήματα» έχουν να μας προσφέρουν γύρω από τα γηρατειά, τη ζωή και τον θάνατο.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, το 2000. «Τότε ήταν ήδη γνωστό ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονταν αιωνόβιοιεπειδή το ποσοστό θανάτων στις ηλικίες των 70,80 και 90 ετών έπεφτε συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Χάινερ Μάιερ, πρύτανης της Σχολής Δημογραφίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Δημογραφικών Ερευνών της Γερμανίας και επικεφαλής της έρευνας. «Ως την ηλικία των 100 ξέρουμε πολύ καλά ποια πορεία ακολουθούν τα πράγματα. Μαζί με μια διεθνή ομάδα ερευνητών θελήσαμε όμως να διερευνήσουμε ποιες είναι οι τάσεις στη θνησιμότητα των υπεραιωνόβιων» .


Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.