23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Γιαγιάδες, μην... απεργήσετε!


Μπέιμπι σίτερ, μαγείρισσες και οικιακές βοηθοί όχι μόνο αμισθί αλλά και διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. Οι ελληνίδες γιαγιάδες έχουν ανεκτίμητη προσφορά σε τέτοιες εποχές, τι θα γινόταν όμως αν έλεγαν «όχι»;

«Γιαγιάδες και παππούδες, απεργήστε!» φωνάζει το ισπανικό συνδικάτο UGΤ στους υπερηλίκους όλης της χώρας, με στόχο να τους πείσει να κατεβούν στην αυριανή γενική απεργία. «Μάθετε να λέτε “όχι”» και «Μην αισθάνεστε ένοχοι» είναι τα δύο συνθήματα που χρησιμοποιεί απευθυνόμενο στα... σκληρά εργαζόμενα μέλη της τρίτης ηλικίας που «έχουν κουραστεί να προσέχουν τα εγγόνια τους». Και όχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν καταλήξει να αναλαμβάνουν τον ρόλο της απλήρωτης μπέιμπι σίτερ ή της οικιακής βοηθού πλήρους ωραρίου- συχνά δε και τα δύο ταυτόχρονα- προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι είναι δυνατόν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό που καταρρέει εν μέσω κρίσης. Στην Ισπανία μάλιστα το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς υπολογίζεται ότι το 50% των γιαγιάδων αναλαμβάνει καθημερινά τη φροντίδα των παιδιών τις ώρες που οι γονείς εργάζονται, ενώ ένας στους οκτώ υπερηλίκους απασχολείται για περισσότερες από εννέα ώρες την ημέρα!

Κούραση χωρίς τέλος

Αν οι συνθήκες είναι δύσκολες για τις ισπανίδες γιαγιάδες, τότε η κατάσταση για τις ελληνίδες «ομοιοπαθούσες» δεν είναι καλύτερες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, όταν οι δύο γονείς δουλεύουν σκληρά και τα οικογενειακά εισοδήματα δεν επαρκούν για την καταβολή ενός μισθού σε επαγγελματία μπέιμπι σίτερ, οι ελληνίδες «γιαγιάδες εν δράσει» βρίσκονται στα όρια της υπερκόπωσης. Προσέχουν τα εγγόνια όταν οι γονείς λείπουν, τα βοηθούν στη μελέτη, τα συνοδεύουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, μαγειρεύουν, πλένουν, καθαρίζουν... Η λίστα δεν έχει τέλοςτο ίδιο και η κούραση των ελληνίδων γιαγιάδων.

«Οι γιαγιάδες είναι χωρίς αμφιβολία οι πιο σκληρά εργαζόμενες Ελληνίδες! Δεν υπάρχει ωράριο, πρέπει να είσαι διαρκώς διαθέσιμη για τη φροντίδα των εγγονιών. Οχι μόνο δεν πληρωνόμαστε, αλλά συνεισφέρουμε και οικονομικά όποτε μπορούμε» λέει γελώντας η κυρία Ελένη Πορτοκαλίδου. Η ίδια τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει αναλάβει τη φροντίδα των επτά εγγονιών της και δηλώνει ευτυχισμένη αλλά... διαρκώς κουρασμένη. «Η κόρη μου έχει τέσσερα παιδιά και ο γιος μου τρία - το μικρότερο μάλισταμόλις γεννήθηκε. Ελλείψει κοινωνικής πρόνοιας, εμείς οι γιαγιάδες υποκαθιστούμε τις ανεπαρκείς κρατικές δομές. Το κάνουμε από αγάπη, μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κουραζόμαστε, ότι δεν θα θέλαμε κάποιες φορές να έχουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας!» προσθέτει.

Και αν απείχαν;

Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν οι απλήρωτες «γιαγιάδες εν δράσει» αποφάσιζαν να απεργήσουν; «Θα κατέρρεαν τα πάντα! Θα φαινόταν όλη η έκταση του προβλήματος που σήμερα συγκαλύπτεται. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι νέοι εργαζόμενοι βασίζονται στις γιαγιάδες για να διαβούν την πόρτα τους σπιτιού τους ήσυχοι. Πώς λοιπόνθα πήγαιναν στις δουλειές τους;» λέει στο «Βήμα» η κυρία Σοφία Διαμαντίδου, μια γιαγιά από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει άκρως δραστήρια, καθώς έχει αναλάβει την πλήρη φροντίδα των τριών παιδιών της κόρης της.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Seelernetz» εκ μέρους της ΜΚΟ «50και», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των δικαιωμάτων της τρίτης ηλικίας, η φροντίδα της οικογένειας είναι η πρωταρχική αιτία για την οποία οι ελληνίδες γιαγιάδες δεν αναπτύσσουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. «Το βασικό παράπονο που εξέφραζαν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων ήταν ότι δεν έχουν χρόνο. Εκεί έγκειται η ρίζα του προβλήματος: συχνά οι γιαγιάδες αναγκάζονται να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες από αυτές που τους επιτρέπουν οι δυνάμεις τους όχι γιατί το θέλουν, αλλά γιατί “πρέπει”, διότι νιώθουν ότι έχουν ένα ηθικό καθήκον» σχολιάζει η κυρία Μυρτώ Ράγγα, γεροντολόγος-γηραγωγός, μέλος της επιστημονικής ομάδας της εν λόγω ΜΚΟ.

«Ιδανικές νταντάδες αλλά... πέντε τα σφραγίσματα»

Α ν και οι γιαγιάδες θεωρούνται τα ιδανικά πρόσωπα για τη φροντίδα των παιδιών, έχουν δυστυχώς ένα κοινώς αποδεκτό μειονέκτημα: τείνουν να κακομαθαίνουν τα παιδιά, λόγω της δυσκολίας τους να θέσουν όρια και να πουν τη (μαγική) λέξη «όχι»! Η κυρία Σοφία Παρτσανάκη, ιδιωτική υπάλληλος και μητέρα της τετράχρονης Χριστίνας, έχει την τύχη να απολαμβάνει τις «υπηρεσίες» δύο πρόθυμων γιαγιάδων, της μητέρας της και της πεθεράς της. «Μου έχουν προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια και δεν είναι υπερβολή να πω ότι χάρη σε αυτές κατάλαβα τι σημαίνει “ποιότητα ζωής”. Ομωςέχουν αδυναμία στο παιδί και δεν μπορούν να θέσουν όρια.Αρκεί να αναφέρω ότι η κόρη μου απέκτησε...πέντε σφραγίσματα από τις καραμέλες και τα γλυκά που της δίνουν οι δύο γιαγιάδες που τη λατρεύουν!» σχολιάζει γελώντας η ίδια. «Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο το παιδί να μεγαλώνει με μια γιαγιά που το κακομαθαίνειπαρά με μια επαγγελματία η οποία κατορθώνει να διατηρεί την πειθαρχία αλλά δεν προσφέρει την ίδια συναισθηματική θαλπωρή και τον ισχυρό δεσμό που αναπτύσσεται με ένα οικογενειακό πρόσωπο» αναφέρει η κυρία Ευτυχία Παπατζανάκη , ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή σύμβουλος. Οπως τονίζει ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να πάρει ανησυχητική τροπή αν η γιαγιά αψηφά τις οδηγίες των γονέων σε τέτοιον βαθμό ώστε οι τελευταίοι να βιώσουν την ακύρωση ή τον θυμό. «Τέτοια αρνητικά συναισθήματα εν τέλει επηρεάζουν σοβαρά το παιδί» καταλήγει η ίδια.

Πηγη: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=357100&dt=28/09/2010
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.