23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Kοινή ευρωπαϊκή στρατηγική στην αντιμετώπιση της βίας
κατά των γυναικών


Στα πλαίσια της χθεσινής παγκόσμιας ημέρας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, πολλές απο τις οποίες είναι μεγάλης ηλικίας.


Το ετήσιο κόστος της ενδο-οικογενειακής βίας ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ ετησίως, εκτιμά η ΕΕ. Ειδικότερα, το κόστος των θανάτων που προκαλούνται λόγω ενδοοικογενειακής βίας αποτιμάται σε 5,7 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό, σημείωσαν η υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδώρα Τζάκρη και η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Στρατηγάκη, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και μετά την επιστροφή τους από την πρώτη σύνοδο γυναικών-υπουργών (ανεξαρτήτως χαρτοφυλακίων) της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, που ολοκληρώθηκε χθες.

Όπως σημείωσε η κ. Τζάκρη «η βία κατά των γυναικών αποτελεί για χρόνια, ένα αόρατο έγκλημα σε πολλές κοινωνίες, όχι μόνο στον υπό ανάπτυξη -αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Χάρη σε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνητικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα παγκοσμίως, το πρόβλημα έχει πλέον μετατραπεί από προσωπικό σε κοινωνικό. Η καταπολέμησή του αποτελεί μια δημόσια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπισθεί δυναμικά ως ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να εκριζώσουμε οριστικά».

Στις Βρυξέλλες, 20 γυναίκες υπουργοί υπέγραψαν κοινή διακήρυξη που θέτει τις βάσεις για κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Στο πλαίσιο της διακήρυξης θα δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, για τη συγκέντρωση στοιχείων και θα παρακολουθούνται τα βήματα των εθνικών θεσμικών οργάνων για την πρόληψη της βίας, την ενημέρωση των πολιτών και τη δημιουργία δομών για την υποστήριξη των θυμάτων.

Η Γ.Γ. Ισότητας, κ. Μαρία Στρατηγάκη, σημείωσε ότι έως τον Φεβρουάριο 2011 θα αρχίσει να λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS για τα θύματα της βίας. Τα 12 συμβουλευτικά κέντρα σε πρωτεύουσες νομών θα αρχίσουν να λειτουργούν το καλοκαίρι 2011, ενώ οι ξενώνες σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους θα αρχίσουν να λειτουργούν έως το τέλος του 2011.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ για θέματα βίας και επιπλέον 35 εκατ. ευρώ για άλλα θέματα που διαχειρίζεται η Γραμματεία από το ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της βίας αποτελεί μια από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, αλλά η υλοποίηση των έργων κωλυσιεργεί εξαιτίας των σκληρών διαδικασιών που επιβάλλονται από το ΕΣΠΑ.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.