23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε υγιεινά, ζουν περισσότερα χρόνια


Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της σωστής διατροφής για το προσδόκιμο ζωής

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολύ, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία της σωστής διατροφής για το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές, υπό τη δρα Άμι Άντερσον του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών και συμπέραναν ότι όσοι τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά και προτιμούν τα φρούτα και λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.

Όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά, με τη μορφή παγωτών, τυριών, πλήρους γάλακτος κλπ., είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για όσους έτρωγαν υγιεινά, υπήρχε κατά μέσο όρο αύξηση περίπου 12% στο ποσοστό επιβίωσης την επόμενη δεκαετία. Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα σε έξι ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειές τους. Από την ομάδα που έτρωγε υγιεινά, το 21% πέθαναν την επόμενη δεκαετία, έναντι 34% που πέθαναν από την ομάδα που κατανάλωνε πολλά λιπαρά και πλήρη γαλακτοκομικά.

Οι ερευνητές συνιστούν στους ηλικιωμένους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πλήρη δημητριακά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ψάρια, προκειμένου να αυξήσουν τα χρόνια ζωής τους. Τους ηλικιωμένους ωφελούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σε σίδηρο, βιταμίνη C, ασβέστιο, φυλλικό οξύ. Οι επιστήμονες συνιστούν επίσης στους ηλικιωμένους να πίνουν πολλά υγρά, αλλά όχι αναψυκτικά και να μειώσουν την ποσότητα κόκκινου κρέατος (αλλά όχι των πουλερικών), των αποξηραμένων τροφών και των γλυκισμάτων.

«Η πιο επιβλαβής κατηγορία διατροφής, από την άποψη του κινδύνου θανάτου, φαίνεται να είναι η διατροφή με πολλά γλυκά και εκείνη με πολλά λιπαρά», δήλωσε η Αμι Άντερσον, καθώς αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν πολλά κορεσμένα λίπη και θερμίδες, που ευνοούν την παχυσαρκία και την αύξηση της χοληστερίνης.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.