23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Το Σχέδιο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γήρανση


Η Ελληνική κυβέρνηση έχει συνυπογράψει τη συμφωνία και θα ερωτηθεί για το τι έπραξε το 2012

 • Η πλήρης εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των ηλικιωμένων.
 • Η επίτευξη της ασφαλούς γήρανσης, που περιλαμβάνει την επανεπιβεβαίωση του στόχου της εξάλειψης της φτώχειας στα γηρατειά και την ανάπτυξη των Αρχών των Ηνωμένων Εθνών για Ηλικιωμένους.
 • Εξουσιοδότηση των ηλικιωμένων να συμμετέχουν πλήρως και αποτελεσματικά στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή των κοινοτήτων τους, με μεταξύ άλλων, αμειβόμενη και εθελοντική εργασία.
 • Παροχή ευκαιριών για προσωπική ανάπτυξη, αυτοπραγμάτωση και ευημερία σε όλη τη διάρκεια της ζωής καθώς και στις μεγαλύτερες ηλικίες, με κάποια παραδείγματα να είναι η διά βίου μάθηση και η συμμετοχή στη κοινότητα, αλλά συγχρόνως να αναγνωρίζεται ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα.
 • Εξασφάλιση όλων των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των ανθρώπων και η εξάλειψη όλων των μορφών βίας και διάκρισης εναντίον των ηλικιωμένων.
 • Δέσμευση στην ισότητα των φύλων στους ηλικιωμένους με μεταξύ άλλων, την εξάλειψη της διάκρισης βάση του φύλου.  
 • Αναγνώριση της ζωτικής σημασίας των οικογενειών, της αλληλοεξάρτησης, της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας των γενεών, για την κοινωνική ανάπτυξη.
 • Παροχή υγειονομικής περίθαλψης, στήριξης και κοινωνικής προστασίας στους ηλικιωμένους, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης και της αποκατάστασης.
 • Διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ όλων των βαθμίδων της κυβέρνησης, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα και των ίδιων των ηλικιωμένων στο να μεταφράσουν το Διεθνές Σχέδιο Δράσης σε πρακτική δράση.
 • Κινητοποίηση της επιστημονικής έρευνας και εμπειρογνωμοσύνης και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στην εστίαση, μεταξύ άλλων, στις ατομικές, κοινωνικές και υγειονομικές επιπτώσεις της γήρανσης, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Την αναγνώριση της κατάστασης των αυτοχθόνων ατόμων, τις ιδιαίτερες περιστάσεις τους και την ανάγκη να βρεθούν τρόποι να αποκτήσουν αποτελεσματική φωνή στις αποφάσεις που τους αφορούν άμεσα.

Η προώθηση και προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην ανάπτυξη, είναι ουσιώδης για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς για όλες τις ηλικίες, που οι ηλικιωμένοι συμμετέχουν πλήρως και χωρίς διάκρισης σε μια βάση ισότητας. Η καταπολέμηση των διακρίσεων βάση ηλικίας και η προώθηση της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων είναι ουσιώδης στη διασφάλιση του σεβασμού που αξίζουν οι ηλικιωμένοι. Η προώθηση και προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών είναι σημαντική για να επιτευχθεί μια κοινωνία όλων των ηλικιών. Σε αυτή τη προσπάθεια, η ανταποδοτική σχέση ανάμεσα στις γενεές, χρειάζεται να καλλιεργηθεί, τονιστεί και ενθαρρυνθεί μέσα από ένα περιεκτικό και αποτελεσματικό διάλογο.


Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.