23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Υγεία -> Σωματική Υγεία

“HEALTH PRO ELDERLY”: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ Καλοκαιρινού – Αναγνωστοπούλου Α.
Επιστημονική ομάδα: Αδαμακίδου Θ., Βελονάκη Β., Δαμιανίδη Μ., Ρόκα Β., Σουρτζή Π.
Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής, Τομέας Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παρουσίαση προγράμματος:
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές μεμονωμένες δραστηριότητες στα πλαίσια της Προαγωγής  της Υγείας των ηλικιωμένων ατόμων. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές δεν αξιολογούνται και δεν πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση και με βιωσιμότητα. Με βάση αυτά τα δεδομένα σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται το πρόγραμμα “health PROelderly” (www.healthproelderly.com), που διεκπεραιώνεται στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο λειτουργεί από το 2003 μέχρι το 2008.
Η κοινοπραξία αποτελείται από 19 οργανισμούς, από 11 Ευρωπαϊκές χώρες, συντονίζεται από τον Αυστριακό Ερυθρό Σταυρό ενώ η αξιολόγησή του γίνεται από τον φορέα Emmeerre (Ιταλία). Στις δράσεις του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται:
  • η σύνοψη των βιβλιογραφικών ευρημάτων, στις συνεργαζόμενες χώρες,
  • η δημιουργία ενός γλωσσάριου σχετικών όρων στην αγγλική γλώσσα και
  • η δημιουργία βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει τρία προγράμματα προαγωγής υγείας ηλικιωμένων από κάθε χώρα, ως παραδείγματα καλής πρακτικής, με κριτήρια αποδεκτά από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η  ανάπτυξη συστήματος οδηγιών και συστάσεων (evidence-based guidelines) για την Προαγωγή Υγείας των Ηλικιωμένων και διάδοση της πληροφορίας, που θα προκύψει, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμέσου των κατάλληλων μεθόδων.

Συνοπτική παρουσίαση των ελληνικών προγραμμάτων προαγωγής υγείας ηλικιωμένων -παραδείγματα καλής πρακτικής- που συμπεριλαμβάνονται στη βάση δεδομένων:
1.    «Προγράμματα κίνησης στα ηλικιωμένα άτομα» (EL-8): Οργανώνεται από το Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής, με συντονιστές τον κ. Α. Μπαμπάνα και την κα Α. Κουρέτα  και στόχος είναι η βελτίωση και διατήρηση της κινητικότητας και της λειτουργικής ικανότητας των ηλικιωμένων με προγράμματα ασκήσεων. (Επικοινωνία: κ. Μπαμπάνας Α.: τηλ. 210-9755163 και στην ιστοσελίδα www.dad.gr).
2.    «Η συμμετοχή και ο ρόλος των ηλικιωμένων εθελοντών στην προαγωγή υγιεινής διατροφής για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων» (EL-2). Πραγματοποιήθηκε σε δύο ΚΑΠΗ της Αττικής εκ μέρους της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας με συντονιστές τους κ.κ. Ε.Βελονάκη και Π.Σουρτζή και με στόχο την ενεργό συμμετοχή ηλικιωμένων εθελοντών στην προώθηση υγιεινών τρόπων διατροφής. (Πληροφορίες: www.gerontololy.gr)
3.    «Ο ρόλος της αγωγής υγείας στη βελτίωση της συμμόρφωσης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων» (EL-1). Πραγματοποιήθηκε στα ΚΑΠΗ του δήμου Ν. Ιωνίας, με συντονιστές τους κ.κ. Ε. Βαρσαμή και Ε.Βελονάκη και στόχο την υιοθέτηση  από τους ηλικιωμένους ενός υγιεινού διαιτολογίου κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. (Πληροφορίες: www.gerontololy.gr)

Και τα τρία προγράμματα που επιλέχθηκαν έχουν τα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν επιτυχή και παρέχονται αποδείξεις για τις τεκμηριωμένες επιδράσεις αυτών των προγραμμάτων, ενώ συνεχίζουν να εφαρμόζονται είτε στο συγκεκριμένο δήμο στον οποίο αναπτύχθηκαν, είτε σε κάθε ενδιαφερόμενο ΚΑΠΗ. Επιπλέον, και τα τρία έγιναν γνωστά στους ενδιαφερόμενους μέσω επιστημονικών εκδηλώσεων και δημοσιεύσεων.

Συμπέρασμα:
Η Προαγωγή της Υγείας των Ηλικιωμένων μπορεί να διευκολύνει και να ανακουφίσει τα Συστήματα Υγείας των χωρών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από προβλήματα που οφείλονται στην ένδεια πόρων και πηγών. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η υλοποίηση προγραμμάτων όπως το “health PROelderly” που στοχεύει σε μία κοινή πρακτική, μέσα από την υιοθέτηση κοινού συστήματος οδηγιών και συστάσεων που ενισχύουν τη συντονισμένη δράση.


Η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει τους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ

Τα άτομα με πρώιμου σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ που είναι σε καλύτερη σωματική κατάσταση έχουν λιγότερη συρρίκνωση σε εγκεφαλικές περιοχές που είναι σημαντικές για την μνήμη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Περισσότερα>>

Η γυμναστική κάνει καλό στους επιβιώσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου
Για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορούν να περπατήσουν η γυμναστική οδηγεί σε βελτίωση της σωματικής και πνευματικής υγείας σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δημοσιεύεται στο έντυπο journal of the American Geriatrics Society.

Αντίο γηρατειά
Η  αντιγηραντική δίαιτα του  Dr Nicholas Perricone  υπόσχεται ανανέωση, τόνωση των κυττάρων και τέλειο δέρμα! Στο βιβλίο του ο  Dr Nicholas Perricone  αναφέρει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία και να διατηρήσουμε την ομορφιά μας μέσω της διατροφής χωρίς να στερούμαστε τίποτα, απλά καταναλώνοντας ορισμένες  κατηγορίες τροφών. Περισσότερα>>  

Γονίδιο προστατεύει από καρκίνο και γήρανση
"Το γονίδιο p53 καθυστερεί τη γήρανση για τον ίδιο λόγο για τον οποίο προλαμβάνει τον καρκίνο" ανέφερε ο Μανουέλ Σεράνο ερευνητής στο Ισπανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό «Νature».Το γονίδιο αυτό καθώς και ένα άλλο που ρυθμίζει τα σήματα προς το p53 κάνουν τη φυσιολογική δουλειά τους παράγοντας μια πρωτεΐνη που σκοτώνει τα κατεστραμμένα καρκινικά κύτταρα.

Πίεση, ο πιο ευαίσθητος δείκτης υγείας το καλοκαίρι
Έχει παρατηρηθεί ότι σε χώρες με απόσταση 10 μοιρών από τον Ισημερινό, όπου υπάρχει προοδευτική μείωση της υπεριώδους ακτινοβολίας, υπάρχει παράλληλη αύξηση των μέσων τιμών αρτηριακής πίεσης των πληθυσμών.

Yγιεινός τρόπος ζωής: Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία σας
Οι  περισσότερες αιτίες που οδηγούν στο θάνατο όπως καρκίνος, καρδιαγγειακές ασθένειες, και καρδιακή προσβολή,  ασθένεια στον πνεύμονα  και τραυματισμοί μπορούν να προληφθούν με μια σειρά από ενέργειες όπως η σωστή διατροφή, περιορισμός στο αλκοόλ, απώλεια σωματικού βάρους , διακοπή καπνίσματος, άσκηση, έλεγχο χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης. Περισσότερα>>
 
Μικρά Διατροφικά μυστικά για γερά οστά
Η σωστή διατροφή και παράλληλα  η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης δίαιτας  αποτελεί  σημαντικό παράγοντα  για τη διατήρηση γερών οστών. Το Ασβέστιο, το οποίο είναι το κυριότερο συστατικό των οστών, είναι καθοριστικό στοιχείο για την ανάπτυξη και διατήρηση της οστικής μάζας. Οι κυριότερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), οι σαρδέλες και σολομός, αμύγδαλα, δημητριακά, χυμός πορτοκαλιού και ψωμί.

Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.