23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Διακρίσεις & Κοινωνικός Αποκλεισμός

Η ηλικία μας και όχι οι ικανότητές μας καθορίζουν συχνά το πώς μας φέρονται οι άλλοι και το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε. Παρόλο που αυτό θα έπρεπε να ισχύει για όλες τις ηλικίες, μετά τα 50 αυξάνονται οι αρνητικές στερεοτυπικές αντιδράσεις που αποτελούν φραγμούς για πολλές δραστηριότητες και για ικανοποιητική πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες. Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα σχετικά με τις μειωμένες ικανότητες των ατόμων άνω των 50 που τους μειώνουν ή τους αποκλείουν τελείως τις πιθανότητες εργασίας, μόρφωσης, επαγγελματικής επιμόρφωσης, αποτελεσματικής ιατρικής περίθαλψης, διασκέδασης και ολοκληρωμένης ζωής. Έτσι εξαιτίας των ηλικιακών διακρίσεων τα άτομα αυτά συναντούν σημαντικά εμπόδια στην πραγματοποίηση των σχεδίων τους.
 Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι δυστυχώς πολλά άτομα άνω των 50 ετών ενστερνίζονται τα ηλικιακά στερεότυπα και έτσι αυτο-αποκλείονται από πολλές δραστηριότητες και επιλογές. Παρατηρείται, παραδείγματος χάριν, ότι ενώ μπορούν να παρακολουθήσουν επαγγελματική επιμόρφωση, πολλά άτομα άνω των 50 ετών αρνούνται να συμμετάσχουν γιατί όπως λένε: « εγώ τώρα είμαι πολύ μεγάλη και δεν μπορώ πια να μάθω». Τώρα υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τον αποκλεισμό από την απασχόληση και την επαγγελματική επιμόρφωση ατόμων 50-64 ετών, αλλά πολύ λίγα άτομα σε αυτές τις ηλικίες γνωρίζουν την νομοθεσία αυτή και τα δικαιώματα που τους προσφέρει.

Άτομα άνω των 50 ετών έχουν και άλλα χαρακτηριστικά για τα οποία υπάρχουν επιπρόσθετα αρνητικά στερεότυπα που μειώνουν τις επιλογές τους στην απασχόληση και την πρόσβασή τους σε σημαντικές υπηρεσίες και αγαθά. Αυτά τα επιπρόσθετα στερεότυπα είναι αρνητικά για τις γυναίκες, τους ανάπηρους, πολλές εθνικότητες ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, άλλες φυλές εκτός από την λευκή φυλή, διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και χαμηλό μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο. Αυτοί οι πολλαπλοί συνδυασμοί αποτελούν πολλαπλές διακρίσεις που αν και είναι πολύ σημαντικές δεν έχουν ακόμα μελετηθεί αρκετά και δεν υπάρχουν νομικοί και ουσιαστικοί τρόποι αντιμετώπισής τους.

Θέματα Διακρίσεων
Νομοθεσία
Κοινωνικός Αποκλεισμός
Ελληνικές πολιτικές Διακρίσεων
Ευρωπαϊκές πολιτικές Διακρίσεων
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.