23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Ευρωπαικές πολιτικές Απασχόλησης

Έκθεση απασχόλησης στην ευρώπη - 2009
Η 21η ετήσια έκθεση απασχόλησης στην Ευρώπη παρουσιάζει την γενική κατάσταση απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στα πλαίσια των εξαιρετικών οικονομικών περιστάσεων των τελευταίων ετών που έχουν ασκήσει σημαντική επίδραση σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων όπως εκείνους άνω των 50ετών.

Για παράδειγμα, η ανεργία στα ποσοστά απασχόλησης για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους (ηλικίας 55-64) είναι λιγότερο από ένα τρίτο εκείνων από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες (ηλικίας 24-54). Επιπλέον, το ποσοστό απασχόλησης για τους ανθρώπους ηλικίας 55-64 είναι χαμηλότερο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες από ό, τι για εκείνο των ηλικίας 25-54 με λιγότερο από το 46% των ατόμων ηλικίας 55-64 να εργάζονται, έναντι σχεδόν 80% των ατόμων ηλικίας 25-54.

Με την αγορά εργασίας της Ευρώπης να επηρεάζεται βαθειά από τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογικής αλλαγής, των γηρασκούντων κοινωνιών και της κλιματικής αλλαγής, η κρίση έχει αυξήσει την ανάγκη πολιτικών ενίσχυσης των ανθρώπων όλων των ηλικιών να παραμείνουν στις εργασίες τους ή να βρουν γρήγορα εργασία.

Διαβάστε όλη την έκθεση στα αγγλικά:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=119&langId=en

Baby Boomers και συντάξεις
Tο δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης οξύνεται σε επικίνδυνο βαθμό, ενώ η τρέχουσα οικονομική κρίση θα επιδεινώσει τα αποθέματα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτό προκύπτει από τελευταία μελέτη που παρήγγειλε και έχει στα χέρια της η Κομισιόν, με θέμα τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης και την ανάγκη μιιας ανανεωμένης στρατηγικής για τη διάσωση των συντάξεων την επόμενη δεκαετία – δεκαπενταετία.
Περισσότερα:  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/05/2009_313029

Ευρωπαϊκή επιτροπή Απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ισότητας των ευκαιριών

Ένας ιστότοπος που παρέχει πληροφορίες για όλες τις πτυχές δράσης της Ένωσης – τους νόμους καθώς και τις πολιτικές – για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
http://ec.europa.eu/employment_social/fundamental_rights/index_el.htm

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΕΘνική έκθεση στρατηγικής για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη 2006-2008
http://ec.europa.eu/employment_social/spsi/docs/social_inclusion/2006/nap/greece_el.pdf

H EE ενισχύει τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια δέσμη κοινών αρχών για να καθοδηγήσει τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Η σύσταση βασίζεται σε τρεις βασικές πτυχές: κατάλληλη εισοδηματική στήριξη, αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Παραπέμπουμε τις εθνικές κυβερνήσεις σε αυτές τις κοινές αρχές για να χαράξουν τις πολιτικές τους για την «ενεργό ένταξη» πάνω σε αυτή τη βάση, έτσι ώστε να ενταθεί ο αγώνας κατά του αποκλεισμού από την κοινωνία και την αγορά εργασίας.
Περισσότερα>>

Περίληψη των ευρωπαϊκών πολιτικών απασχόλησης που σχετίζονται με τους ηλικιωμένους εργαζόμενους. Δες http://www.europa.eu/scadplus/leg/el/s02300.htm

ΑGE Platform ( το ευρωπαϊκό δίκτυο των Ηλικιωμένων) – Περισσότερες ευκαιρίες και υποστήριξη για τους ηλικιωμένους, όπως επίσης και αναγνώριση της πολύ σημαντικής θέσης των ηλικιωμένων. http://www.age-platform.org/EN/

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Active ageing - Διεθνής ανταλλαγή εμπειριών για την ενεργό συμμετοχή των ηλικιωμένων" με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η European Profiles σε συνεργασία με φορείς πέντε Ευρωπαϊκών χωρών, εξέδωσε τις "Στρατηγικές Ενεργού Γήρανσης". Οι στρατηγικές αυτές διατίθενται στα ελληνικά και στα αγγλικά στην ιστοσελίδα www.activeageing.org


Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.