23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Ελληνικές πολιτικές Απασχόλησης

ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΗ 2008-2010
Η διεθνής οικονομική κρίση της τελευταίας διετίας είχε αναπόφευκτες συνέπειες και για τη χώρα μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων στις διεθνείς αγορές, έχει επηρεάσει τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε 1 και αναμένεται να διαμορφωθεί το 2008 γύρω στο 4,% έναντι 3%, που ήταν το 2007, μειώνοντας όμως ελαφρώς την διαφορά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Eίναι γεγονός ότι τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας υφίστανται πιέσεις. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης διατηρήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα (3,5% το πρώτο εξάμηνο του 2008 έναντι 1,8% στην Ευρωζώνη). Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας επέδρασε θετικά και στους δείκτες της αγοράς εργασίας οι οποίοι βελτιώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να βελτιώνονται.
Περισσότερα>>

Συνθήκες Εργασίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με το επίπεδο της ΕΕ με ιδιαίτερη μνεία στο γηράσκον εργατικό δυναμικό
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας

 
Μελέτες που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Α.Σ. "Εμπειρία"
Διαβάστε εδώ τις 31 δράσεις.

Στη διεύθυνση του ΙΝΕ-ΓΣΣΕ στην ενότητα έρευνες- μελέτες του ΙΝΕ, θα βρείτε την Ετήσια Έκθεση 2005 για την ελληνική οικονομία και απασχόληση. Στην έκθεση αυτή στο κεφάλαιο 10 παρουσιάζεται μέσα από ποσοτικές προσεγγίσεις η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Δείτε την έκθεση σχετικά με την Ελλάδα «πολιτικές απασχόλησης και αγοράς εργασίας  για ένα γηράσκον εργατικό δυναμικό και πρωτοβουλίες στον εργασιακό χώρο» στο http://www.sextant.gr/ (στα αγγλικά)

Το ευρωπαϊκό ίδρυμα έχει ολοκληρώσει διάφορες μελέτες για την παράταση της οικονομικά ενεργής ζωής, την ενεργό γήρανση, καθώς επίσης και τις εκθέσεις από Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με τις ορθές πρακτικές προς τους μεγαλύτερους εργαζομένους από τους εργοδότες.
http://www.eurofound.europa.eu/publications/bysubject/listlabourmarket2008.htm (στα αγγλικά)

Οι Έλληνες ζουν για να δουλεύουν
Tα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι το 22% του νεργού εργατικού δυναμικού εργάζονται περισσότερες των 48 ωρών την εβδομάδα.Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat για το χρόνο απασχόλησης, οι Έλληνες εργάζονται με διαφορά περισσότερο από κάθε άλλο πολίτη στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο οι Έλληνες απασχολούνται 44,3 ώρες την εβδομάδα, ενώ  ο μέσος  ευρωπαϊκός είναι 41,9 ώρες την εβδομάδα.

Πριμ για δουλειά έως τα 65
Προώθηση κινήτρων για παραμονή στην εργασία όπως τη σημαντική αύξηση της σύνταξης μελετά το Υπουργείο Απασχόλησης. Η αύξηση της συμμετοχής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην αγορά εργασίας τα όργανα της Ε.Ε. έχουν θέσει  ως στόχο το  2010, το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας (ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών)  να ανέλθει στο 50%. Τονίζεται ότι στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων (55-64 ετών) βελτιώνεται σταθερά αλλά παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 
 
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.