23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Σχετικά με το 50και Ελλάς -> Θέσεις της 50και Ελλάς

Υγεία

Ζούμε όλα και περισσότερα χρόνια!
Το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων τώρα είναι γύρω στα 79 έτη, ενώ οι Ελληνίδες αναμένεται να ζουν μέχρι τα 83 τους. Όμως δεν φτάνει μόνο για να ζούμε πολλά χρόνια, όλοι θέλουμε μεγαλώνοντας να μένουμε δραστήριοι, να συμμετέχουμε ενεργά στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή και να είμαστε παραγωγικά μέλη της κοινωνίας μας.
Πιστεύουμε ότι η βελτίωση της υγείας και ευεξίας του καθενός, μετά τα 50, μπορεί να επιτυγχάνεται με κάποιες αλλαγές στο τρόπο ζωής μας, ακόμα και όταν η παρούσα κατάσταση της υγείας μας δεν είναι πολύ καλή. Στις σελίδες μας θα εστιάζουμε περισσότερο σε παρεμβάσεις που αφορούν την βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας καθώς και στη πρόληψη ασθενειών και αναπηριών, προς μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Δείτε τις σελίδες μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας για άτομα άνω των 50.

Κοινωνική Φροντίδα

Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας χρειαζόμαστε φροντίδα, όπως τα παιδιά έτσι και τα άτομα με προβλήματα υγείας, τα άτομα με κινητικά προβλήματα καθώς και τα εξαρτώμενα ηλικιωμένα άτομα. Όλοι μας έχουμε ευθύνη να παραμείνουμε όσο μπορούμε σωματικά και πνευματικά υγιής ώστε να μην αποτελούμε χωρίς λόγο βάρος στους άλλους. Η φυσική και πνευματική δραστηριότητα καθώς και η κοινωνική συμμετοχή είναι ο παράγοντας κλειδί για να παραμείνουμε ενεργοί.
Η ελληνική οικογένεια είναι ακόμα πολύ  θετική στο να αναλαμβάνει την φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων αλλά χρειάζεται να ξέρει πώς να βοηθήσει  με τον καλύτερο τρόπο  τα ηλικιωμένα άτομα, χρειάζεται  πηγές ενημέρωσης  και πληροφόρησης για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα, οι μη Έλληνες στην καταγωγή όπως και αυτοί που δεν μιλούν ελληνικά, όσο αφορά την πρόσβαση τους σε μερικές διαθέσιμες δημόσιες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες και να προσπαθούν να φροντίζουν τον εαυτό τους εφόσον μπορούν,  αλλά και τα άτομα που τους φροντίζουν να ενημερωθούν για φορείς που μπορούν να τους δώσουν χρήσιμες συμβουλές και να προσφέρουν λύσεις σε διάφορες περιπτώσεις.

Απασχόληση
 
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες στην εύρεση εργασίας ή ακόμα και στην διατήρηση της μόλις φτάσουν στην ηλικία των 50. Επιπλέον λίγοι είναι αυτοί που είχαν ίσες ευκαιρίες για  προαγωγή ή κατάρτιση, ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα λόγω των εκτενών τεχνολογικών αλλαγών που εμφανίζονται και της επακόλουθης αναδιάρθρωσης του εργατικού δυναμικού. Αυτές οι αλλαγές έχουν διαφορετική επιρροή σε κάθε άτομο και δεν υπάρχει καμία εύκολη αλλαγή. Η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις, η ευελιξία και η επανεκπαίδευση είναι μέρος αυτής της αναπόφευκτης αλλαγής.
Είμαστε ανοιχτοί  σε κάθε είδους πληροφορία και δική σας παρατήρηση για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
 Ενώ η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι συνδικαλιστές υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα την πρόωρη συνταξιοδότηση ως τρόπο να αντιμετωπίσουν τις ουσιαστικές τεχνικές αλλαγές που κάνουν θέσεις εργασίας περιττές κατά κάποιο τρόπο η με διαφορετικό περιεχόμενο, αυτή η επιλογή δεν προτιμάται πλέον δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τις επικείμενες ελλείψεις του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε μερικούς τομείς της οικονομίας, το υψηλό κόστος συνταξιοδότησης τους για την κοινωνία, καθώς και των ανεκμετάλλευτων εμπειριών και γνώσεων των μεγαλύτερων εργαζομένων και μη. Στην Ελλάδα η αγορά εργασίας είναι πραγματικά δύσκολη για τα άτομα άνω των 50 δεδομένου των αρκετά υψηλών ποσοστών ανεργίας και υποαπασχόλησης - που συχνά κρύβονται στα υψηλά ποσοστά αυτοαπασχόλησης.  Πρέπει όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να αναγνωρίσουν ότι οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι χρειάζονται ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης και σταδιοδρομίας, κάτι που είναι σχετικά σπάνιο. Η παροχή συνθηκών εργασίας που αναγνωρίζουν την αξία των μεγαλύτερων εργαζομένων, η ανάπτυξη ευέλικτων συμβάσεων εργασίας για την προσέλκυση μεγαλύτερων εργαζόμενων, είναι μερικοί τρόποι διατήρησης των ηλικιωμένων ενεργούς.

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) της γειτονιά σας είναι το μέρος  όπου μπορείτε να εγγραφείτε εάν είστε άνεργοι. Επίσης εκεί μπορείτε να βρείτε αγγελίες εργασιών και ευκαιρίες κατάρτισης.

Κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις

Χρήσιμες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από μια ευρεία ποικιλία πηγών. Εάν πληρώσατε ή πληρώνετε στο IKA ή οποιοδήποτε από τα άλλα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συνδέσεις στις ιστοσελίδες τους που παρέχουν αρκετές πληροφορίες στα συστήματα της κοινωνικής ασφάλειας, των συντάξεων και της ασφάλειας υγείας. Οποιαδήποτε συμβουλές που προκύπτουν από την εμπειρία σας και θα είναι χρήσιμα προς τους αναγνώστες μας, είναι ευπρόσδεκτα.

Διακρίσεις

Η ηλικία μας και όχι οι ικανότητές μας καθορίζουν συχνά το πώς μας φέρονται οι άλλοι και το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε. Παρόλο που αυτό θα έπρεπε να ισχύει για όλες τις ηλικίες, μετά τα 50 αυξάνονται οι αρνητικές στερεοτυπικές αντιδράσεις που αποτελούν φραγμούς για πολλές δραστηριότητες και για ικανοποιητική πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες. Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα σχετικά με τις μειωμένες ικανότητες των ατόμων άνω των 50 που τους μειώνουν ή τους αποκλείουν τελείως τις πιθανότητες εργασίας, μόρφωσης, επαγγελματικής επιμόρφωσης, αποτελεσματικής ιατρικής περίθαλψης, διασκέδασης και ολοκληρωμένης ζωής. Έτσι εξαιτίας των ηλικιακών διακρίσεων τα άτομα αυτά συναντούν σημαντικά εμπόδια στην πραγματοποίηση των σχεδίων τους.
 Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι δυστυχώς πολλά άτομα άνω των 50 ετών ενστερνίζονται τα ηλικιακά στερεότυπα και έτσι αυτο-αποκλείονται από πολλές δραστηριότητες και επιλογές. Παρατηρείται, παραδείγματος χάριν, ότι ενώ μπορούν να παρακολουθήσουν επαγγελματική επιμόρφωση, πολλά άτομα άνω των 50 ετών αρνούνται να συμμετάσχουν γιατί όπως λένε: « εγώ τώρα είμαι πολύ μεγάλη και δεν μπορώ πια να μάθω». Τώρα υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τον αποκλεισμό από την απασχόληση και την επαγγελματική επιμόρφωση ατόμων 50-64 ετών, αλλά πολύ λίγα άτομα σε αυτές τις ηλικίες γνωρίζουν την νομοθεσία αυτή και τα δικαιώματα που τους προσφέρει.

Άτομα άνω των 50 ετών έχουν και άλλα χαρακτηριστικά για τα οποία υπάρχουν επιπρόσθετα αρνητικά στερεότυπα που μειώνουν τις επιλογές τους στην απασχόληση και την πρόσβασή τους σε σημαντικές υπηρεσίες και αγαθά. Αυτά τα επιπρόσθετα στερεότυπα είναι αρνητικά για τις γυναίκες, τους ανάπηρους, πολλές εθνικότητες ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, άλλες φυλές εκτός από την λευκή φυλή, διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και χαμηλό μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο. Αυτοί οι πολλαπλοί συνδυασμοί αποτελούν πολλαπλές διακρίσεις που αν και είναι πολύ σημαντικές δεν έχουν ακόμα μελετηθεί αρκετά και δεν υπάρχουν νομικοί και ουσιαστικοί τρόποι αντιμετώπισής τους.

Ταξίδια και προσβασιμότητα
 
Ο τουρισμός και τα ταξίδια  στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό αποτελεί μια ευχαρίστηση και ένα ενδιαφέρον για πολλούς ηλικιωμένους, που δεν περιορίζονται πια στις εργασιακές τους υποχρεώσεις. Στην Ελλάδα ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλά άτομα και ειδικά οι ηλικιωμένοι αποτελούν ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής αγοράς.  Ακόμη όμως η έλλειψη καλών προτύπων καθώς και η έλλειψη εναρμόνισης της δυνατότητας πρόσβασης στον τουρίστα και των μεταφορικών εγκαταστάσεων ασκούν τεράστια επίδραση στο ποσοστό λήψης αυτών των εγκαταστάσεων από τους ηλικιωμένους.
Έχουν υπάρξει συγκεκριμένες βελτιώσεις σχετικά με δυνατότητες πρόσβασης στις δημόσιες συγκοινωνίες της Ελλάδας όπως π.χ., τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους δρόμους, τις τουριστικές εγκαταστάσεις και κτήρια, υποκινούμενα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και από τη σκληρή δουλειά όσων ενδιαφέρονται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Όμως τα τεράστια προβλήματα παραμένουν , όπως και η έλλειψη ευαισθησίας στις ανάγκες του λιγότερο εύκολα μετακινούμενου πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.
Τέτοια προβλήματα μπορούν να ενεργήσουν στον αποκλεισμό των ηλικιωμένων όχι μόνο από τον τουρισμό αλλά ακόμη και από την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία. Τα πεζοδρόμια παραμένουν επικίνδυνα στις περισσότερες αστικές περιοχές της Ελλάδας, τα δέντρα  έχουν φυτευτεί σε διάφορα σημεία χωρίς να έχει γίνει κάποια προηγούμενη μελέτη - ενώ ακόμη και περιοχές όπου θεωρούνται προσιτές εξαιτίας της όμορφης θέας τους, τα λιγότερο ευκίνητα άτομα καθώς και οι χρήστες αναπηρικών καρεκλών, αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα των άσχημα σταθμευμένων αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών που εμποδίζουν την προσέλευση τους σε αυτές. Αποτελεί ανάγκη η ύπαρξη ομαλών, σηματοδοτημένων  και μη παρεμποδισμένων πορειών που θα βοηθήσουν τους χρήστες αναπηρικών καρεκλών,  τους γονείς με τα καροτσάκια και τους ηλικιωμένους για να περπατάνε ακίνδυνα.
Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες και ο τουρισμός πρέπει να ενθαρρυνθούν  στην ικανοποίηση των κριτηρίων δυνατότητας πρόσβασης που βασίζονται στην έννοια του Σχεδιασμού προς Όλους.
 
Ελεύθερος Χρόνος

Η δυνατότητα που έχουμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο μας χρόνο συμβάλλει στην προσωπική μας ευεξία. Η διάθεση που έχουν τα άτομα άνω των 50+ να αναπτύξουν δημιουργικές ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο τους, αποτελεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση για αυτούς. 
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να περάσετε ευχάριστα τις ώρες σας και να ψυχαγωγηθείτε οπουδήποτε και να ζείτε στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες ενημέρωσης για νέες τεχνολογίες και τον κόσμο του Διαδικτύου. Ευκαιρίες εκμάθησης υπάρχουν και μέσω ιδιωτικών και δημόσιων οργανώσεων όπως και μέσω των τοπικών αρχών για όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τη γνώση τους στους τομείς των τεχνών, του πολιτισμού, των κοινωνικών επιστημών, των ξένων γλωσσών κλπ.
Ευκαιρίες αθλητισμού και άσκησης είναι διαθέσιμες σε όλους, ενώ σύλλογοι πεζοπορίας και ορειβασίας υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Στις αστικές περιοχές υπάρχει αφθονία θεάτρων, αιθουσών συναυλιών, κέντρων τέχνης, κινηματογράφων και συζητήσεων, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι δωρεάν ή να προσφέρουν μειωμένη τιμή σε ορισμένες περιόδους. Το ταξίδι είναι μια άλλη ευχαρίστηση για εκείνους διαθέτουν τον χρόνο και υπάρχουν ευκαιρίες εκπτώσεων για ηλικιωμένους. Ο εθελοντισμός είναι ένας άλλος άριστος τρόπος συνάντησης με άλλους ανθρώπους, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες σας.
Υπάρχουν πολλές πηγές πληροφοριών που όλοι έχουμε πρόσβαση όπως π.χ. το διαδύκτιο, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες και τα ελληνικά περιοδικά.
Εάν γνωρίζετε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες ή ευκαιρίες που απευθύνονται ειδικά στους ηλικιωμένους παρακαλώ να μας ενημερώσετε.

Εκπαίδευση

Σε όλη την ΕΕ οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι (πάνω από 45 ετών) λαμβάνουν λιγότερη κατάρτιση και επανεκπαίδευση από τους νεότερους, και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ελλάδα. Οι τεχνικές αλλαγές και η εισαγωγή των ICT σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής κάνουν αυτό το είδος αποκλεισμού πολύ ανησυχητικό. Οι ηλικιωμένοι όχι μόνο έλαβαν λιγότερη εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της ζωής τους αλλά και αυτή η ελάχιστη εκπαίδευση ενισχύεται ελάχιστα - η Ελλάδα θα δημιουργήσει και πάλι μια άλλη γενεά ηλικιωμένων, αυτή των «αναλφάβητων» σε μια κοινωνία  που θα απαιτείται η γνώση ICT για να υπάρχει πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες.  Ευκαιρίες κατάρτισης υπάρχουν είτε είστε εργοδότης είτε εργαζόμενος.  Εάν είστε αυτοαπασχολούμενος πρέπει απευθύνεστε στη σχετική ένωση όπου ανήκετε. Επίσης και ο ΟΑΕΔ έχει αρχίσει μερικές ευκαιρίες κατάρτισης για αυτοαπασχολούμενους. Για να εξασφαλίσετε  ότι παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με γνώση νέων τεχνολογιών, υπάρχουν διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές οργανώσεις που προσφέρουν μαθήματα και πιστοποίηση των γνώσεων. Μερικές τοπικές αρχές προσφέρουν επίσης μαθήματα για ηλικιωμένους.

Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.