23/04/2012
Οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν δράση
Απογοητευμένοι από την κρίση, οι «Συνταξιούχοι εν Δράσει» αποφάσισαν να... πάρουν τη ζωή στα χέρια τους

περισσότερα>>
11/04/2012
Φροντίδα και νοσηλεία στόματος στην τρίτη ηλικία και την άνοια
Διημερίδα επαγγελματικής επιμόρφωσης, 11-13 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα>>
10/04/2012
Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας
Ισότητας των Φύλων και 25 Δήμων της χώρας για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.


περισσότερα>>
Αρχείο Νέων

Ταξίδια και προσβασιμότητα

Ο τουρισμός και τα ταξίδια  στην Ελλάδα όπως και στο εξωτερικό αποτελεί μια ευχαρίστηση και ένα ενδιαφέρον για πολλούς ηλικιωμένους, που δεν περιορίζονται πια στις εργασιακές τους υποχρεώσεις. Στην Ελλάδα ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλά άτομα και ειδικά οι ηλικιωμένοι αποτελούν ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής αγοράς.  Ακόμη όμως η έλλειψη καλών προτύπων καθώς και η έλλειψη εναρμόνισης της δυνατότητας πρόσβασης στον τουρίστα και των μεταφορικών εγκαταστάσεων ασκούν τεράστια επίδραση στο ποσοστό λήψης αυτών των εγκαταστάσεων από τους ηλικιωμένους.
Έχουν υπάρξει συγκεκριμένες βελτιώσεις σχετικά με δυνατότητες πρόσβασης στις δημόσιες συγκοινωνίες της Ελλάδας όπως π.χ., τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους δρόμους, τις τουριστικές εγκαταστάσεις και κτήρια, υποκινούμενα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και από τη σκληρή δουλειά όσων ενδιαφέρονται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Όμως τα τεράστια προβλήματα παραμένουν , όπως και η έλλειψη ευαισθησίας στις ανάγκες του λιγότερο εύκολα μετακινούμενου πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.
Τέτοια προβλήματα μπορούν να ενεργήσουν στον αποκλεισμό των ηλικιωμένων όχι μόνο από τον τουρισμό αλλά ακόμη και από την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία. Τα πεζοδρόμια παραμένουν επικίνδυνα στις περισσότερες αστικές περιοχές της Ελλάδας, τα δέντρα  έχουν φυτευτεί σε διάφορα σημεία χωρίς να έχει γίνει κάποια προηγούμενη μελέτη - ενώ ακόμη και περιοχές όπου θεωρούνται προσιτές εξαιτίας της όμορφης θέας τους, τα λιγότερο ευκίνητα άτομα καθώς και οι χρήστες αναπηρικών καρεκλών, αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα των άσχημα σταθμευμένων αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών που εμποδίζουν την προσέλευση τους σε αυτές. Αποτελεί ανάγκη η ύπαρξη ομαλών, σηματοδοτημένων  και μη παρεμποδισμένων πορειών που θα βοηθήσουν τους χρήστες αναπηρικών καρεκλών,  τους γονείς με τα καροτσάκια και τους ηλικιωμένους για να περπατάνε ακίνδυνα.
Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες και ο τουρισμός πρέπει να ενθαρρυνθούν  στην ικανοποίηση των κριτηρίων δυνατότητας πρόσβασης που βασίζονται στην έννοια του Σχεδιασμού προς Όλους.

Travel Agents
ENAT
Προσφορές προς τα μέλη
Ελληνικές πολιτικές για Ταξίδια και Προσβασιμότητα
Ευρωπαϊκές πολιτικές για Ταξίδια και Προσβασιμότητα
Σχετικοί σύνδεσμοι
Για να γραφτείτε ως μέλη του Δικτύου της 50και Ελλας και να λαμβάνετε το newsletter μας κάνετε κλικ εδώ
     
Πρόσφατα e-newsletters

18ο - Μάρτιος 2012
17o - Νοέμβριος 2011
16o - Ιούλιος 2011
15o - Απρίλιος 2011

Δείτε τα όλα στις εκδόσεις της 50και Ελλάς
Σε περίπτωση που θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά ή με άλλο τρόπο στο έργο του 50και Ελλάς επικοινωνήστε μαζί μας.